Het Landelijk Architectuur Congres 2018:
PARADOXEN IN ARCHITECTUUR

Thema’s:

  • Paradoxen in delivery. Het blijft onverminderd een aandachtspunt: de rol van de architect bij agile ontwikkeling. Zo op het eerste gezicht lijkt er weinig plaats voor architectuur in de gangbare agile methods. Maar ondertussen loopt er in de meeste projecten gewoon een architect rond en hij of zij wordt nog gewaardeerd ook. Hebben we de agile methods gewoon al die tijd verkeerd gelezen? Toepassen van Agile vereist veel discipline en structuur, hoe kun je Agile toepassen zonder architectuur?
  • Paradoxen in blockchain. Blockchain is de technologie die het mogelijk maakt om transacties vast te leggen die, eenmaal vastgelegd, onmogelijk veranderd kunnen worden. Het idee is dat daarmee ‘trusted third parties’, zoals banken, niet langer nodig zijn. Maar juist banken lijken vooralsnog de grootste toepassers te zijn van de blockchain. Wat kunnen we hieruit leren over het strategische belang van blockchain-technologie en de impact op enterprise architectuur? Paradoxen in smart. Big data, deep learning: artificial intelligence (AI) is terug van weggeweest. Hoe verhoudt zich de steeds grotere behoefte aan persoonlijk, relevant klantcontact met klanten laten praten met (intelligente) chat bots? Hoe balanceren we de big data die nodig is voor AI en machine learning met het dataminimalisatie principe uit de AVG/GDPR? Hoe relateren we de stijgende behoefte aan zelflerende algoritmes aan de heersende normen en waarden (ethiek)?
  • Paradoxen in solution architectuur. Brokjes worden kleiner, met het idee dat dit complexiteit reduceert. Maar tegelijk is het gevoel van mensen die dit ècht toepassen dat de complexiteit op systeemniveau eerder toeneemt dan afneemt, en flink ook. Moeten we systemen kleiner maken of juist groter?
  • Paradoxen in cloud. IaaS, PaaS en SaaS zouden maximale flexibiliteit bieden. En laten we eerlijk zijn: dat doet het ook, althans voor wie ff snel een virtuele server nodig heeft. Maar op het vlak van portabiliteit heeft de cloud de flexibiliteit van een dikke eikenhouten deur. Wie eenmaal gekozen heeft voor een bepaalde cloud-aanbieder zit er aan vast lijkt het wel eens. Hoe kun je lock-in zoveel mogelijk voorkomen in je architectuur?
  • Paradoxen in privacy. Heel Nederland is volop bezig met de implementatie van de AVG/GDPR. Dat is de wet die de Wbp (uit 2001) eind mei 2018 opvolgt. Ten opzichte van de Wbp staat er niet zo heel veel nieuws in de AVG. Maar toch blijken AVG-implementaties neer te komen op ingrijpende mega-projecten. Hoe kunnen we dat verklaren? Zijn we (ruim 16 jaar na inwerkingtreding van de Wbp) onze IT eindelijk eens goed aan het inregelen? Of zijn we massaal bezig om onze IT nòg complexer te maken zonder wezenlijke privacy-verbeteringen?
  • Paradoxen in IT-competenties. De markt vraagt om T-shaped professionals. Professionals die breed inzetbaar zijn. Hoe matcht dit met de explosie van nieuwe technologieën waarvoor je juist specialisten nodig hebt om het nog enigszins bij te benen? En wat betekent dit voor architecten? Moeten die ook gaan specialiseren of juist niet?