Sprekers Landelijk Architectuur Congres 2016

Keynote Sprekers

Inez_Bosch_spreker_ckc_seminarsInez Bosch

Partner en Mede-eigenaar, The Human Effect

Als kind was Inez Bosch al gefascineerd door gedrag. Ze zag hoe makkelijk communicatie tussen mensen kon mislopen, zonder dat dit door een van de betrokken partijen zo bedoeld was. Ze wilde dit begrijpen en beïnvloeden. Vragen die zij daarbij stelde: Hoe ga je om met spanning en conflict? Hoe ga je om met je eigen oordelen en kwetsbaarheid? Deze relationele zaken spelen ook altijd in organisatie-contexten. Daarvan heeft ze haar vak gemaakt. Hoe doorbreek je negatieve patronen op individueel, team of organisatie-niveau? Zij heeft jarenlange ervaring in Leiderschapsontwikkeling en Professional Development. Zij begeleidt directies, teams, individuen en groepen omwerkelijk verbinding te creëren, hun impact te vergroten, en daarmee in organisaties duurzaam resultaten te halen. Ze spreekt regelmatig op congressen en conferenties over deze thema’s. Zij werkt oa met architecten bij de Rabobank, KPN en Sanoma. Inez Bosch (1965) studeerde Nederlandse taal en Letterkunde met als specialisatie Communicatie, later aangevuld met Toegepaste Psychologie, diverse Coachings-opleidingen en Theory U. Zij werkte eerder in diverse consultant en managementfuncties bij oa KPN en FHV/BBDO, waarna ze de overstap maakt naar de Baak managementcentrum VNO NCW. Sinds 2005 is partner en mede-eigenaar van The Human Effect.


rini_van_solingen_spreker_ckc_seminarsRini van Solingen

Deeltijdhoogleraar, TU Delft en CTO, Prowareness

Rini van Solingen (prof.dr.ir.) is CTO bij Prowareness en deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Aan de TU Delft leidt hij het onderwijs en onderzoek rond wereldwijd gedistribueerde softwareteams. Bij Prowareness helpt hij klantorganisaties om, snel en wendbaar, werkende en waardevolle software op te leveren. Het leiden van grootschalige transformaties naar verregaande responsiveness, en het inrichten van grootschalig Agile werken met tientallen tot honderden teams is zijn expertise. Op dat gebied traint en adviseert hij dan ook (management)teams en directies. In 2010 verscheen van Rini’s hand de bestseller De kracht van Scrum (samen met Eelco Rustenburg), waarin hij in romanvorm het wat en hoe van Scrum uitlegt. In 2014 schreef hij Scrum voor managers (samen met Rob van Lanen), om managers te helpen sturen in een Agile organisatie. Zijn laastse boek ‘De Bijenherder’, gaat over het leidinggeven aan zelfsturende (responsive) teams, en is inmiddels al in derde druk.


albert_van_veen_spreker_ckc_seminarsAlbert van Veen

CIO, Schiphol Group

Albert van Veen is sinds 2014 CIO bij Schiphol Group. Hij is in die functie verantwoordelijk voor IT binnen Schiphol en het ‘Digital Transformation Program’ dat erop gericht is de beste digitale airport van de wereld te worden. Daarvoor heeft Albert als CIO gewerkt voor Nationale Nederlanden en ING en heeft de scheiding tussen ING en Nationale Nederlanden, op het gebied van IT, geleid. Zijn studie heeft hij gedaan aan de TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit. Behalve voor IT en Innovatie ligt zijn hart bij sport.

Track Sprekers

guido_bayens_spreker_ckc_seminarsGuido Bayens

Partner, Adviesgroep Novius

Hij is bekend als de grondlegger van de NORA. Hij schreef samen met anderen diverse boeken, waarmee hij vorm gaf aan de Novius Architectuur Methode. Het afgelopen jaar vervulde hij rollen bij Schiphol als lead architect voor de grootschalige uitbreiding van Schiphol, interim manager Strategic Alignment en interim Enterprise Businessinformatiemanager. Guido is door het NAF onderscheiden met de Legpenning en kreeg samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de Architectuur Jaarprijs in 2014.


wolter_van_haersma_buma_spreker_ckc_seminarsWolter van Haersma Buma

Thought leader van de Digital & IT-strategie, Transavia

Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de invoer van ‘scaling agile’. Als hoofd Strategy & Development leidt hij de digitale transformatie, waarbij (business) architectuur een centrale en prominente plek heeft gekregen. Belangrijke initiatieven zijn de migratie naar de Cloud, het Transavia Interaction Platform en het Analytics Platform voor (predictive) data gedreven werken. Deze zorgen zowel voor waarde creatie richting de klant, als kostenreductie voor de organisatie zelf.


Danny_Greefhorst_spreker_ckc_seminarsDanny Greefhorst

Directeur, AchiXL

Drs. Danny Greefhorst is directeur van ArchiXL en werkzaam als enterprise- en IT-architect bij organisaties in de financiële en publieke sector. Danny is actief in het architectuurvakgebied en publiceert hier ook regelmatig over. Hij is hoofdauteur van het boek “Architecture Principles” en co-auteur van het boek “Ruimte voor mens en organisatie”. In 2011 ontving Danny de NAF-penning voor zijn bijdrage aan de architectuurcommunity in Nederland. Hij is voorzitter van de SIG architectuur van Ngi-NGN alsook van de Stichting Digital Architecture.


jasper_kalkers_spreker_ckc_seminarsJasper Kalkers

Architect, Verzekeringsmaatschappij A.S.R.

Al sinds hij in 1988 een computer te pakken kreeg, probeert hij er alles van te doorgronden. Dat doel hoopt hij echter nooit te bereiken. Na diverse ICT-functies is hij nu architect met als aandachtsgebied systeemontwikkeling en infrastructuur. Hij helpt de business aan oplossingen en stelt beleid op voor een zo optimaal mogelijke werkomgeving voor ontwikkelaars. Jasper studeerde in 1997 af aan de Radboud Universiteit Nijmegen voor de studie Bedrijfsgerichte Informatica.


hans_knegt_spreker_ckc_seminarsHans Knegt

Senior Consultant, Software Improvement Group

Hans Knegt adviseert management en directies over de businessimpact van de kwaliteit van softwareproducten en processen. Hij heeft 30 jaar ervaring in de ICT, bij een diversiteit aan organisaties en functies, zowel inhoudelijk als in senior management. Hier heeft hij vele malen succesvol leidinggegeven aan organisatieveranderingen en hierin geleerd dat het beïnvloeden van mensen belangrijker is dan het managen van de uitkomst. Hans is gecertificeerd trainer voor de VitalSmarts Influencer training.


mieke_mahakena_spreker_ckc_seminarsMieke Mahakena

Architect en Architectuurtrainer, Capgemini

Mieke Mahakena werkt sinds 1998 bij Capgemini en is sinds 2003 actief als architect en architectuurtrainer. Zij is betrokken geweest bij diverse Open Group activiteiten zoals de certificering voor TOGAF v9 en de ontwikkeling van een business architectuur standaard. Door haar rol als TOGAF 9 trainer en trainingsontwikkelaar heeft zij zich grondig verdiept in het TOGAF framework, zowel voor het geven van TOGAF trainingen als voor de toepassing in de praktijk. Op dit moment doet Mieke voor architectuuropdrachten op het gebied als service oriëntatie, integratie, digitalisering en de inrichting van de architectuurfunctie.


Dietske_Obbink_spreker_ckc_seminarsDietske Obbink

Hogeschool Utrecht

Sinds augustus 1990 is Dietske Obbink in dienst van Hogeschool Utrecht. Jarenlang heeft zij een coördinerende functie gehad bij de opleiding Technische Bedrijfskunde. In september 2015 heeft ze de overstap gemaakt naar het instituut ICT en is daar begonnen als docent software engineering. Het onderzoek, waar Dietske over presenteert, is verricht in het kader van haar afstuderen voor de Master of Informatics.


Eric Onderdelinden

Senior Manager, Deloitte Consulting

Eric Onderdelinden is Senior manager bij Deloitte Consulting met ruim  30 jaar ervaring in IT. Hij is een Enterprise Architect met nationale en internationale ervaring in grootscheepse verandertrajecten en migraties. Naast het maken van Enterprise Architecturen, ondersteunt hij organisaties met het opbouwen van de eigen Enterprise Architectuur organisatie. Security is in de visie van Eric een integraal onderdeel van architectuur. Hij besteedt veel aandacht aan het koppelen van security en (Enterprise) architectuur. Bij veel organisaties zijn security en architectuur gescheiden werelden en Eric zet zich actief in, om die werelden bij elkaar te brengen. Eric heeft security architecturen ontwikkeld voor nationale en internationale organisaties. Eric deelt regelmatig zijn ervaring middels presentaties en workshops op congressen en bijeenkomsten van beroepsorganisaties zoals het NAF.


jos_van_der_peet_spreker_ckc_seminarsJos van der Peet

Red Team Operations, Deloitte Risk Advisor

Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring binnen IT en 5 jaar met Information Security. Jos houdt zich tegenwoordig voornamelijk bezig met het uitvoeren van internationale red teaming oefening waarbij de fysieke, menselijke en digitale beveiliging gecombineerd worden aangevallen en ook het reactievermogen van de organisatie wordt geëvalueerd. Daarnaast participeert Jos in ethical hacks, vulnerability assessments, design reviews en het ondersteunen van klanten bij het aanpakken van verbeterpunten.


Paul_Samwel_spreker_ckc_seminarsPaul Samwel

Lead Security Architect, Rabobank

Vanuit deze rol is hij deelnemer aan het Interbancaire FI-ISAC en participeert hij op Europees verband in de Emerging Threat Landscape stakeholder groep van Enisa. In zijn functie als security architect anticipeert hij op toekomstige wijzigingen in het cybercrime landschap en vertaalt deze naar aanpassingen in IT architectuur en -infrastructuur.


robert_slagter_spreker_ckc_seminarsRobert Slagter

Senior Consultant, GriDD

Vanuit zijn achtergrond in de informatica en cognitieve ergonomie werkt hij graag op het snijvlak van mens & IT. Als adviseur helpt hij organisaties hun IT-landschap en (digitale) processen effectief in te richten op basis van wat de organisatie, de medewerkers en klanten nodig hebben. Na zijn promotieonderzoek bij het toenmalige Telematica Instituut heeft hij als adviseur o.a. gewerkt voor de Rabobank, Royal Haskoning DHV en Philips Lighting.


bart_veldhuis_spreker_ckc_seminarsBart Veldhuis

Gecertificeerd Cloud Architect en Onafhankelijke Adviseur

Bart Veldhuis is gecertificeerd cloud architect en onafhankelijke adviseur op het gebied van cloud, big data en platform-as-a-service. Bart adviseert organisaties op het gebied van strategie en architectuur met als doel waarde te creëren en innovatie te versnellen. Bart is tevens oprichter van Cloud Architect Alliance, een forum voor architecten om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen.


jan_verelst_spreker_ckc_seminarsJan Verelst

Voorzitter, Departement Beleidsinformatica van de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen,Universiteit Antwerpen

Zijn onderzoeksdomein is gericht op evolueerbaarheid van modulaire structuren in software, bedrijfsprocessen en enterprise architecturen.  In dit verband is hij co-auteur van de theorie rond Normalized Systems.  Hij is eveneens verbonden aan de Antwerp Management School, waar hij doceert in de Master in Enterprise IT Architectuur.  Hij is mede-oprichter van het Normalized Systems Institute van de Universiteit Antwerpen.


roel_wagter_spreker_ckc_seminarsRoel Wagter

Associated Partner, Solventa

Roel Wagter is associated partner Solventa, promotor Antwerp Management School, co-promotor Radboud University Nijmegen, docent masterclass enterprise architecture bij het NAF, voorzitter van de Stichting Groeiplatform GEA en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het gebied van Enterprise Architecture. Hij is de founding father van Dya® en GEA®. In 2007/2016 publiceerde hij vele boeken / wetenschappelijke papers en artikelen in vakbladen op het gebied van enterprise architecture.