Programma Landelijk Architectuur Congres
donderdag 16 november 2017

08.15 uur

Ontvangst en registratie bezoekers op de informatiemarkt


09.30 uur

Welkomstwoord dagvoorzitter

Bas van Gils, Lid Programmacommissie LAC 2017

09.40 uur

Keynote – Agile voor Enterprise Architecten, einde van een tijdperk of een nieuwe start?

Agile wordt op dit moment in hoog tempo de ontwikkelstandaard voor grote en kleine organisaties. De voor Enterprise Architecten gebruikelijke raamwerken waaronder TOGAF en Zachman worden gekenmerkt door een hoge mate van impliciet en expliciet waterval denken. Daarnaast hebben Enterprise Architecten een voorkeur voor degelijk, compleet en toekomstvast.  Zo wel way of working als mindset staan op gespannen voet met agile. Architecten hebben nu de keus tussen het adopteren van agile waarden en die gebruiken om professioneel naar een volgend volwasssenheidsnivo te groeien of blijven volharden in bewezen methodes en mind sets en te eindigen als de Tyrannosaurus Rex van de IT. Ooit de opperbaas maar nu nog slechts versteend te vinden in musea. In de presentatie wordt, met sprekende praktische voorbeelden, getoond hoe agile architecten kan helpen nog relevanter te worden.

Eric Onderdelinden, Director en Service Line Lead Enterprise Architecture, Deloitte Consulting

10.15 uur

Keynote
Digital Transformation at ABN AMRO Bank

– Digital Disruption is the norm
– Data Driven Digital Disruption in Banking
– Architecture and Data Management at the ABN AMRO Bank
– Challenges for Architecture and Data Management at the ABN AMRO Bank

Santhosh Pillai, Chief Architect & Data Management, ABN AMRO Bank

10.50 uur

Pitches


10.55 uur

Pauze, speakerscorner(s) en bezoek stands informatiemarkt


Speakerscorner – Cloud-native (11.00-11.25)

Aangeboden door Datacon

Hoe verhoudt cloud-native zich tot traditionele softwareontwikkeling en wat zijn toepassingsgebieden hiervan voor versnelling in het leveren van IT. Hierbij worden de toepassingsgebieden van een hybride integratieplatform (HIP) en API management (gebaseerd op microservices) verder toegelicht.

Markus de Haan, Zelfstandige/onafhankelijk; Nero Advies

Speakerscorner – Simplifying & hardening security controls (11.00-11.25)

Aangeboden door Trend Micro

Wat betekent dit voor de IT-organisatie als het gaat om beheer? Hoe ziet deze eruit ? Waar moeten organisaties aan denken? Naast alle digitale veranderingen en veranderende wetgevin, zie je in de markt dat Cloud ook een enorme drijfveer is om Security naar een hoger niveau te brengen. Workloads en informatie staan hierin centraal. Hoe zorgen bedrijven er nu voor dat Security volledig geautomatiseerd wordt en aan welke security controls moet je dan denken?

Jerry Zwanenburg, Sales Engineer, Trend Micro

11.35 uur

Track A – C – D – E – F – G MAAK UW KEUZE

A – Software Society

Patricia Lago, Professor of Software Engineering, Department of Computer Science Faculty of Science, Vrije Universiteit Amsterdam

C – Schalen van Agile (on)mogelijk zonder de juiste architectuur inbreng?

De track is gevuld met praktijkervaringen over het schalen van agile werkwijze naar bedrijfsniveau voor zowel nationale als globale organisaties. Veel organisaties zijn begonnen met een of enkele agile ontwikkel teams. Op basis van het succes van deze teams wordt er voor gekozen de agile wijze van werken op te schalen. Dit betekent meer teams maar ook uitbreiding naar andere domeinen zoals portfolio management en budgettering. Veel organisaties gebruiken SAFe als raamwerk. Maar deze organisaties zijn heel vaak deels agile en deels waterval en het is voor architecten vaak lastig hun rol te vinden in deze hybride aanpak. In deze track delen bieden we een combinatie praktische ervaringen en methodische verdieping.

Eric Onderdelinden, Director en Service Line Lead Enterprise Architecture, Deloitte Consulting

D – Architectuur als succesfactor in het openbaar vervoer

In deze track geven we voorbeelden van de wijze waarop moderne technologie business transformaties in het personenvervoer mogelijk maakt. Architecten dragen bij aan het ontwikkelen van nieuwe service-concepten en een meer efficiënte bedrijfsvoering, die mogelijk worden door de inzet van nieuwe technologie. Vijf duo-lezingen: steeds een combinatie van een vertegenwoordiger van het primair proces en een architect. De businessvertegenwoordiger schetst de ontwikkeling en waarom deze voor het bedrijf van belang is; de architect geeft kort aan hoe dit is aangepakt.

Guido Bayens, Partner, Adviesgroep Novius

E – Transformerende Technologie

Deze track is gericht op de architect die voorbereid wil zijn op de toekomst. Scenario’s die een paar jaar geleden nog science-fiction leken kan je nu realiseren door het aanroepen en combineren van een aantal cloud-diensten. De lezingen geven een blik op deze moderne wereld en behandelen een breed scala aan hot-topics, van Artificial Intelligence en Natural Language Processing tot aan Internet-of-Things en integratie architectuur. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de toekomst, maar juist ook hoe bedrijven er op dit moment al business voordeel uit kunnen halen. The Future is Now!

Sander Molenkamp, Solution Architect, Info Support

F – Transformerende Waarden

De veranderingen in de informatiesamenleving zijn zo grondig dat ze ook het denken en handelen van de architect in het hart raken. Het lukt niet meer om het nu weer volgende trendje of het volgende ethische vraagstukje als kaveltje toe te voegen. Hoe bewegen we mee, hoe blijven we overeind en hoe blijven we effectief? Vijf lezingen geven glimpen van antwoorden.

Paul Oude Luttighuis, Architect-adviseur, Le Blanc Advies


11.45 uur

Track A1 – C1 – D1 – E1 – F1 – G1 MAAK UW KEUZE

A1 – An infrastructure for Finding Relevant

Arie van Deursen, Delft University of Technology
Mauricio Aniche, Delft University of Technology

C1 – Architectuur in een Agile Context

– Agile is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven
– De Agile transformatie verandert de context voor Architectuur
– De vraagstukken waar Architectuur een antwoord op geeft zijn soms dezelfde en soms veranderd
– Maar de manier waarop de antwoorden tot stand komen, en deze worden gecommuniceerd zijn veranderd
– En dus stellen we andere eisen aan de architect

Ferdinand de Grijs, Head of Application & Data Architecture, ABN AMRO Bank

D1 – GVB: De bus in de bus

GVB, stadsvervoerder van Amsterdam, zet in op het bieden van excellente reis- en touristische informatie, service door het rijdend personeel en comfortabel en duurzaam vervoer. Aan de informatiseringsslag die dat vraagt in de traditionele wereld van de bussen, trams en metro’s kan alleen worden voldaan vanuit een moderne architectuur. Door commodity IT kan de brug worden geslagen naar innovaties anno 2017, zoals Cloud technologie, IoT en Big data, die vragen om een korte time-to-market en eenvoudige ontsluiting van voertuig IT.

Jan Luijben, Informatiemanager
Dirk Blaauw, Architect, GVB

E1 – Introductie tot Natural Language Processing

Een introductie over Natural Language Processing, oftewel de verwerking van natuurlijke taal, voor architecten die tot nu toe weinig of geen ervaring hebben met het onderwerp. Door middel van voorbeelden en anekdotes uit eigen ervaring met Natural Language Processing zullen de volgende vragen aan bod komen: Wat is NLP? Wat zijn de grootste uitdagingen in dit onderwerp? Wat is er nu al mogelijk en wat zijn de meest gebruikte methodes? Waar moet een architect rekening mee houden? Hoe ver zijn wij met NLP voor de Nederlandse taal?

Sara van de Moosdijk, Consultant Artificial Intelligence, Accenture

F1 – The practice of value transformation: Privacy & Safety & Low Cost & Feel Good & Security at Transavia

First mover te zijn t.a.v. privacy past uitstekend in onze feel good visie. Maar tegelijkertijd zijn we een low cost carrier en gaat het vaak om belangrijke compliance, waaronder safety. Dat wordt natuurlijk balanceren. In deze presentatie uit de praktijk geven we een beeld van hoe we hier bij Transavia mee omgaan. Hoe groeien we in volwassenheid, welke keuzes maken we en in welke volgorde implementeren we dingen. Wat is echt zichtbaar in onze architectuur, hoe lossen we als proces op?

Hans Pasker, Solution Architect, Transavia


12.15 uur

Wisselen van zaal


12.25 uur

Track A2 – C2 – D2 – E2 – F2 – G2 MAAK UW KEUZE

A2 – Human Aspects of Software Architecture

Alexander Serebrenik, Eindhoven University of Technology

C2 – Praktische ervaring met het combineren van agile ontwikkelwerk en waterval releases bij een Telco

Bij een internationale Telco zijn een groot aantal agile teams bezig met de realisatie van verschillende onderdelen van de nieuw producten die naar de markt gebracht worden. De planning is echter nog geheel gebaseerd op maandelijks en per kwartaal opleveren. Daarnaast is het vanuit marketing oogpunt noodzakelijk dat de verschillende onderdelen van één product exact op hetzelfde moment beschikbaar komen en verwerkt zijn in zowel de BSS als de OSS omgeving. In deze presentatie wordt beschreven hoe de architecten erin geslaagd zijn de onafhankelijkheid van de agile team te handhaven. En er tevens in geslaagd zijn de belasting van de verschillende teams in evenwicht te brengen en een goed functionerende stabiele release train tot stand te brengen.

Niels de Vrij, Senior Manager, Deloitte Consulting
Erik van Ramshorst, Senior Consultant, Deloitte Consulting

D2 – NS: Internet of Trains

Internet in en rond de trein om de reis comfortabel te maken en de staf aan boord beter te kunnen ondersteunen. Reizigers actueel informeren over het verloop van de reis, beschikbare zitplaatsen en of er vrienden van je in de trein zitten. Wifi in de trein en entertrainment. Moderne technologie om treinstellen optimaal te alloceren, op afstand uit te lezen voor predictive maintenance en– wie weet – ooit de trein zonder machinist te besturen. Omgaan met nieuwe, snel evoluerende technologie, terwijl investeringen in treinen en sporen voor decennia worden gedaan. Deze en andere architectuurvragen komen aan de orde in de boeiende Engelstalige track over the Internet of Trains.

Hans Tönissen, Programma- en Domeinarchitect “IT op de Trein”, NS en Novius
Cor van der Hoop, Business Consultant bij Reisinformatie en Trein Service Organisatie, NS

E2 – Welkom Alexa, je persoonlijke assistente

Alexa is een spraakherkennings-dienst die vragen kan beantwoorden en taken kan uitvoeren. In deze presentatie zal ik ingaan op de architectuur van Alexa en hoe we deze kunnen inzetten bij bedrijven. Daarnaast zal ik laten zien hoe je Alexa met bestaande software en hardware oplossingen kunt integreren en kunt uitbreiden met zogenaamde ‘skills’, welke je eenvoudig kunt hosten in een serverless architectuur op basis van Amazon’s AWS Lambda.

Jeroen Hendricksen, Software Engineer, Info Support

F2 – Ethische uitdagingen voor de IT-architect

Ethiek is hot in de ICT. Waar raakt het architect(uur)? Krijgt de omvangrijke matrix er een paar vakjes bij? Moet de enterprise architect op een cursus Socrates, Spinoza en Singer? Wij geven inzicht, en vijf tips waarmee architecten deze trend kunnen benutten. De bijeenkomst is daardoor zowel interessant voor architecten die zo min mogelijk last van ethiek willen krijgen als voor architecten die van de ontwikkelingen willen profiteren.

August Hans den Boef, Onafhankelijk Onderzoeker en Schrijver
Rinke Smedinga, Parttime Onderzoeker en Schrijver


12.55 uur

Lunchpauze, speakerscorners en bezoek stands op de informatiemarkt


Speakerscorner – De toekomst van de Supermarkt (13.10-13.35)

Aangeboden door Albert Heijn IT
Henk de Ruiter, Domain Architect Housing & Hosting
Kees Cassee, Domain/Solution Architect, Albert Heijn IT

Speakerscorner – Wat geeft ons vertrouwen in de besturing van de zelfrijdende auto?(13.10-13.35)

Aangeboden door Rijksoverheid

Bij overheid en digitaal gaat je eerste gedachte uit naar administraties. Logge systemen, de techniek van gisteren. De schijn bedriegt, het is ook de overheid die belangrijke stappen zet in de moderne technologie: mobiel, internet of things, etc. Ook haar rol veranderd: naast die van gebruiker wordt die van toezichthouder steeds prominenter. Denk aan de digitale transformatie van de auto tot complex kritisch systeem.
Het moderne voertuig bevat onderhand meer dan 80 miljoen regels code en kan worden beschouwd als een datacenter op wielen. RDW heeft de Tesla Europees Type Goedgekeurd en is daarmee in een nieuwe wereld beland waarbij regelgeving niet meer afdoende is. Dezelfde moderne auto genereert, met zijn radar, camera’s en andere sensoren gemiddeld 4 Terabyte aan data per dag.
Welke bijdrage lever je als architect om deze digitale transformatie in goede banen te leiden?

Spreker wordt nader bekend gemaakt

14.10 uur

Wrap-up ochtend en introductie middag track B – C – D – E – F – G MAAK UW KEUZE

B – Principe mining – leren van de werkelijkheid

Architectuur is in de huidige praktijk teveel gebaseerd op oude ideeën, kennis en ervaring. Er vinden op dit moment echter zoveel veranderingen plaats in de maatschappij en de leefomgeving dat oude principes contraproductief gaan werken. In deze tijd van grotere onzekerheid zijn standaardiseren en optimaliseren niet de juiste antwoorden. Om dichter bij de werkelijkheid te kunnen staan moet architectuur vooral ook leren van de werkelijkheid. Een belangrijke ontwikkeling in die context is de toenemende aandacht voor data, waarbij termen zoals “big data” en “data science” een belangrijke rol spelen. Kern van deze ontwikkeling is dat steeds meer gegevens beschikbaar zijn. Vergelijkbaar met “data mining” zouden we ook kunnen gaan spreken over “principe mining”. Door allerlei gegevens over de werkelijkheid te analyseren, ontstaan nieuwe inzichten, die vertaald kunnen worden naar architectuurprincipes.

o.l.v. Danny Greefhorst, Directeur, ArchiXL

C – Schalen van Agile (on)mogelijk zonder de juiste architectuur inbreng?

De track is gevuld met praktijkervaringen over het schalen van agile werkwijze naar bedrijfsniveau voor zowel nationale als globale organisaties. Veel organisaties zijn begonnen met een of enkele agile ontwikkel teams. Op basis van het succes van deze teams wordt er voor gekozen de agile wijze van werken op te schalen. Dit betekent meer teams maar ook uitbreiding naar andere domeinen zoals portfolio management en budgettering. Veel organisaties gebruiken SAFe als raamwerk. Maar deze organisaties zijn heel vaak deels agile en deels waterval en het is voor architecten vaak lastig hun rol te vinden in deze hybride aanpak. In deze track delen bieden we een combinatie praktische ervaringen en methodische verdieping.

Eric Onderdelinden, Director en Service Line Lead Enterprise Architecture, Deloitte Consulting

D – Architectuur als succesfactor in het openbaar vervoer

In deze track geven we voorbeelden van de wijze waarop moderne technologie business transformaties in het personenvervoer mogelijk maakt. Architecten dragen bij aan het ontwikkelen van nieuwe service-concepten en een meer efficiënte bedrijfsvoering, die mogelijk worden door de inzet van nieuwe technologie. Vijf duo-lezingen: steeds een combinatie van een vertegenwoordiger van het primair proces en een architect. De businessvertegenwoordiger schetst de ontwikkeling en waarom deze voor het bedrijf van belang is; de architect geeft kort aan hoe dit is aangepakt.

Guido Bayens, Partner, Adviesgroep Novius

E – Transformerende Technologie


F – Transformerende Waarden

De veranderingen in de informatiesamenleving zijn zo grondig dat ze ook het denken en handelen van de architect in het hart raken. Het lukt niet meer om het nu weer volgende trendje of het volgende ethische vraagstukje als kaveltje toe te voegen. Hoe bewegen we mee, hoe blijven we overeind en hoe blijven we effectief? Vijf lezingen geven glimpen van antwoorden.

Paul Oude Luttighuis, Architect-adviseur, Le Blanc Advies


14.20 uur

Track B1 – C3 – D3 – E3 – F3 – G3 MAAK UW KEUZE

B1 – Innovatieve organisaties en flexibele IT architectuur: een complex adaptive systems perspectief

Innovatie is essentieel voor hedendaagse organisaties. De wisselwerking tussen een sterk veranderend en competitief (business)landschap, flexibele vormen van samenwerking met partners, en informatietechnologie (IT) als adaptief vehicle om samenwerking te faciliteren, worden beschouwd als de pijlers voor hedendaagse bedrijfsinnovaties. Tijdens deze presentatie gaat dr. Rogier van de Wetering in op principes vanuit ‘complex adaptive systems’. Op basis van data van 322 internationale organisaties illustreert hij dat het complexe samenspel tussen flexibele IT architectuur, grensoverschrijdende samenwerkingen, en diverse omgevingsfactoren de drijvende kracht is achter innovatiesucces.

Rogier van de Wetering, Universitair Docent Informatiekunde, Open Universiteit

C3 – Essentiele skills van een architecten in agile organisatie

In het verleden hebben architecten degelijke frameworks zoals TOGAF gebouwd om op een gedegen manier architectuur te bedrijven. In de praktijk betekend dit lang wachten op een degelijk, compleet, goed onderbouwd en goed gedocumenteerd besluit. In de agile wereld kan dat niet meer. De architect moet mee in de heart beat van de scrum teams. En een degelijk antwoord, dat te laat wordt gegeven heeft geen enkele waarde meer. Architecten moeten daarom omschakelen naar op tijd, net voldoende antwoord geven. In deze presentatie wordt getoond hoe architecten kunnen werken in een dergelijk omgeving waar fail fast, learm fast en scale fast de norm is. In de presentatie wordt ingegaan op wat dit betekent voor de produckten die architecten leveren en wat dit betekent voor hun werkwijze, geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk.

Johan Heuvelman, Senior Consultant
Martijn Hensema, Consultant, Deloitte Consulting

D3 – HTM: Reisinformatie op maat

Nieuwe technieken stellen HTM, de stadsvervoerder van Den Haag, in staat om individueel reisadvies te leveren op de momenten dat de reiziger er behoefte aan heeft, zichtbaar op het device dat de klant gebruikt. Dit is de toekomst. Van statische reisinformatie naar dynamische reisinformatie waarbij de reiziger bepaalt wanneer, hoe en in welke vorm reisinformatie wordt ontvangen. Procesverbetering en wijzigingen in de ICT ondersteuning zijn hiervoor noodzakelijk. We laten zien hoe het reisinformatieproces op een gestructureerde wijze is geanalyseerd, ontworpen en ingericht binnen de door architecten aangereikte kaders.

Ronald Coelman, Coördinator Reizigerscommunicatie, HTM
Paulien Jans, Interim Business Consultant en Projectleider, HTM en Novius

E3 – Internationaal Logistiek Informatie Platform

Informatie-uitwisseling is belangrijk voor logistieke ketens die een sterk internationaal karakter hebben. Elektronische berichten die papieren documenten vervangen vormen nu de kern van deze uitwisseling. Hiervoor zijn diverse open standaarden ontwikkeld die ook veel gebruikt worden, waarbij bedrijven onderling afspraken over het gebruik maken (zogenaamde implementatierichtlijnen). Dergelijke (bilaterale) koppelingen kennen een lange doorlooptijd. Deze bijdrage beschrijft functionaliteit van een federatieve logistieke data infrastructuur met bestaande platformen en oplossingen, waar organisaties zich eenmalig registreren om zo zaken te doen met alle aangesloten partijen.

Wout Hofman, Senior Research Scientist, TNO

F3 – Privacy by design in de praktijk

Het levert persoonlijke en maatschappelijke risico’s op maar we kunnen er ook niet zonder: persoonsgegevens. Wetgeving introduceert volgend jaar de plicht om i/h ontwerp van verwerkingen van persoonsgegevens aantoonbaar rekening met de privacy te houden. Waarbij eventuele uitbesteding voorbehouden is aan partijen die hierin garanties bieden. Wat is privacy by design en hoe geef je invulling aan zo’n open norm? Weten hoe Info Support het verweeft in softwareontwikkeling? Aan de hand van een praktisch model lichten we het graag toe.

Remco van den Dungen, Software Engineer & Privacy Professional
Nico Nijenhuis, Functionaris Informatiebeveiliging & Privacy, Info Support


14.50 uur

Wisselen van zaal


15.00 uur

Track B2 – C4 – D4 – E4 – F4 – G4 MAAK UW KEUZE

B2 – Principes bewaken met een gedisciplineerde ervaren vakman voor ieder agile team

Sinds de eerste ontwikkelaar op de wereld is er veel veranderd. Er zijn vele talen waarmee software ontwikkeld wordt en elke vijf jaar verdubbelt het aantal ontwikkelaars in de wereld. Het aantal ervaren vakmensen wordt relatief steeds kleiner terwijl deze meer en meer nodig zijn. Ze zorgen voor de introductie van principes, leren de teamleden de kneepjes van het vak en zien toe op de kwaliteit van het werk, het vakmanschap. Ieder agile team verdient zo’n ervaren gedisciplineerde vakman die ervoor zorgt dat als de tijdsdruk hoog wordt het team op de baan blijft en de technische schuld beperkt blijft. In deze sessie introduceren we een op een expertsysteem gebaseerde aanpak om principes geautomatiseerd te bewaken. Aan de hand van een praktijkcase bespreken we het gebruik van een dergelijk expertsysteem en hoe in een agile team hier mee omgegaan kan worden.

Wim Goes, Directeur, Valori Software Improvement

C4 – Strategisch Digitaal Transformeren: ‘Iedere 10 weken een nieuwe manoeuvre’

Als Enterprise Architecten gaan we over de digitale strategie. In het vliegbedrijf van Transavia is daarvoor een traditionele strategie aanpak niet effectief (gebleken). Zowel voor de markt als de technologie ontwikkeling is ze te traag. Deze presentatie gaat over de alternatieve aanpakken die we zijn gaan gebruiken:
– we zien strategie als een voortdurende ontdekkingstocht – we definiëren strategische ontwerp uitdagingen als thema’s
– we implementeren in incrementen van 10 weken
– we baseren die op een serie strategische digitale manoeuvres
– gericht op zowel samenwerking als competitie in het digitale domein
– heel praktisch, met directe terugkoppeling van tegen-manoeuvres en verandering van het speelveld.

Rijk van Vulpen, Enterprise Architect, Trivento Spark!

D4 – Lelystad Airport: Van greenfield naar middelgrote luchthaven

Deze lezing gaat over de ontwikkeling van een nieuwe luchthaven. Van een bijna letterlijke green field situatie naar een prettig ‘leasure airport’. Een buitenkansje voor architecten om een compleet nieuw bedrijf te mogen ontwerpen. In vier maanden tijd werd een complete bedrijfs- en applicatie-architectuur ontwikkeld. Deze architectuur werd de basis voor het aanbesteden van een aantal suites, waarmee de luchthavenfuncties kunnen worden ingevuld. Geen maatwerk oplossingen, maar een betaalbare en snel in te zetten informatie-architectuur ‘out of the box’. Architectuur maakt het mogelijk.

Peter Buijs, Interim Procesarchitect, Lelystad Airport en Novius en Arie van der Veek, Enterprise Architect, Schiphol

E4 – Metering-as-a-Service in de energie sector

Fudura, onderdeel van Enexis Holding, zorgt voor een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening voor haar klanten. Om kosten-efficient meetdata uit verschillende meters te kunnen collecteren, valideren en distribueren heeft Fudura het Metering-as-a-Service (MaaS) platform ontwikkeld. In deze sessie vertelt Sander Molenkamp over de doelen en architectuur van het MaaS platform. Hierbij worden zowel toegepaste architectuurpatronen als gebruikte Azure componenten besproken. Tevens zal er stilgestaan worden bij de specifieke uitdagingen van een het ontwikkelen van een IoT platform in de cloud.

Sander Molenkamp, Solution Architect, Info Support
Jaap Mintjes, Project Manager New Business & Agility Enabler, Fudura

F4 – Het Viable System Model, of ‘Waarom gaan dingen nou nooit eens een beetje vanzelf?’

Het Viable System Model is een organisatiemodel dat op iedere organisatie toepasbaar is en dat in korte tijd een diagnose van belangrijke structurele zorgpunten oplevert. Het model wordt niet alleen uitgelegd, maar ook ondersteund met een overzicht van de effectiviteit en de vele vragen die ermee beantwoord kunnen worden. Ook behandelen we een vraagstuk uit de zaal en ontvangen deelnemers een, speciaal voor het LAC geschreven, boekje met tal van uitgewerkte voorbeelden op het gebied van organisatie, architectuur en politiek.

Ed van der Winden, Zelfstandig Enterprise Architect, DoITogether


15.30 uur

Pauze en bezoek stands informatiemarkt


15.50 uur

Track B3 – C5 – D5 – E5 – F5 – G5 MAAK UW KEUZE

B3 – Architectuur principes in een agile omgeving: theorie met praktijk verbinden!

Aan de hand van ervaringen uit de ontwikkeling van KEI bij de Rechtspraak en gesprekken in de werkgroep Principe Mining licht ik toe hoe architectuur goed kan werken in een agile omgeving. Principes geven richting aan agile teams en laten toch ruimte voor flexibele toepassing. Frequente terugkoppeling uit de teams en analyse (mining) van werkende systemen biedt architectuur de kans om maximaal relevant te zijn. Architecten doen mee in het ritme en in de aandacht voor voortdurende verbetering van de agile werkwijze: zo voorkomen zij dat ze te theoretisch en te abstract worden gevonden.

Martijn Sasse, Teamleider Informatiemanagement en Business Architect, Landelijk Dienstencentrum Rechtspraak

C5 – Agile afbouw van legacy systemen

Veel organisaties hebben de afgelopen jaren grote goed functionerende grote systemen geïmplementeerd voor hun core processen. Inmiddels zijn deze systemen legacy geworden. Dat wil zeggen, ze functioneren nog wel, maar worden steeds moeilijker te veranderen. Het is overigens niet de techniek die zich tegen verandering verzet, ook de bij deze legacy betrokken professionals verzetten zich tegen verandering. Afbouwen van legacy zal daarom in kleine succesvolle stappen moeten worden gebeuren. In deze presentatie wordt aan de hand van voorbeelden getoond hoe legacy in kleine stapjes, met behulp van agile uitgangspunten kan worden afgebouwd.

Eric Onderdelinden, Director en Service Line Lead Enterprise Architecture, Deloitte Consulting
Kiean Bitaraf, Business Analyst Enterprise Architecture, Deloitte Consulting

D5 – Schiphol: Meer capaciteit door nieuwbouw en slimme technologie

Elk jaar melden zich vijf miljoen extra passagiers op Schiphol. Om deze stroom reislustigen op te vangen wordt alles uit de kast gehaald: Nieuwe pier en terminal en veel nieuwe technologie om de complexe logistieke operatie in goede banen te leiden en tegen concurrerende kosten uit te voeren. Een hoge mate van stiptheid en een ontspannen verblijf van passagiers op Schiphol zijn belangrijke bedrijfsdoelen. Een groeiend aantal architecten is onmisbaar om te zorgen dat de vele tientallen projecten naadloos op elkaar aansluiten.

Aaldert Hofman, Manager Strategic Alliance, Schiphol
Niek Michels, Architect Capital Programme, Schiphol en Novius

E5 – Wet- en regelgeving als Artificial Intelligence: de echte digitale overheid?

AI is dé technologie-ontwikkeling voor de komende jaren: algoritmes, natural language processing en deep learning maken zelflerende systemen mogelijk. Inmiddels wordt AI ook toegepast op wetten, regelgeving en jurisprudentie: in de VS is een ‘robot lawyer’ ontwikkeld (ROSS) en ook in Nederland worden de eerste projecten uitgevoerd met IBM Watson. In deze presentatie worden de resultaten getoond en we kijken vooruit: wat zijn de consequenties? Is AI een middel om te komen tot lagere regeldruk, betere regelgeving en een moderne digitale overheid?

Art Ligthart, Architect in de digitale wereld, Art Ligthart Services BV

F5 – Weer architect uit één stuk: ritueel, rationeel, functioneel én intentioneel

Is die tegenstelling tussen “harde” en “softe” factoren van architec­tuur wel werkbaar? Waarom moet een architect schizofreen zijn? Kunnen we de softe factoren niet versmelten in onze harde boodschap? En weer architect uit één stuk zijn? Mijn presentatie daagt architecten uit anders te kijken naar hun rol en keuzes. Daarvoor gebruik ik een even simpel als verstrekkend modelletje dat dwars door alle architectuurscheidingen heen werkt: van strategie tot uitvoering, mens tot technologie, business tot IT en ontwerp tot macht.

Paul Oude Luttighuis, Architect-adviseur, Le Blanc Advies


16.20 uur

Wisselen van zaal


16.30 uur

Keynote
Free to change, free to innovate

The world changes fast and innovations are shaking up traditional systems. Living in this new market landscape, bunq is an IT company that gives an alternative to traditional banking. Operating under a full Dutch banking licence, we believe that independence is one of the keys to flexibility. Why? Because it gives us control over processes and the freedom to build the things our users want and need. In this way, we make a difference together. A proven approach.

Nicola Parrello, Software Developer, Bunq

17.10 uur

Afsluiting door de dagvoorzitter en borrel op de expositie


18.00 uur

Diner en uitreiking van de NAF Architectuurprijs

Klik hier voor het programma overzicht

Donderdag 16 november

Vrijdag 17 november