Programma vrijdag 18 november 2016

Direct inschrijven? Klik hier om naar het inschrijfformulier te gaan.

08.15 uur

Ontvangst en registratie bezoekers op de informatiemarkt

U kunt uw badge en programmaboekje ophalen bij de ontvangstbalie en tevens een bezoek brengen aan de stands. U wordt verzocht tussen 09.15 en 09.20 plaats te nemen in de hoofdzaal.


09.20 uur

Opening door de dagvoorzitter

huub_bakker_spreker_ckc_seminarsHuub Bakker, Bestuurslid, Nederlands Architectuur Forum


09.30 uur

Keynote – Limousin 2
Leading ditital & Innovation – an evolutionary role for enterprise architects

Rob Monk explains why Enterprise Architects are well placed to lead digital & innovation in organisations. With digital changing the way many organisations think about & use technology, core enterprise architecture capabilities and ways of working can be extended to plot a path for innovation and digital transformation. Rob will explain the journey at HEINEKEN: the progress made so far and the work still to be done.

rob_monk_spreker_ckc_seminarsRob Monk, Global Director Enterprise Architecture and IT Digital Innovation, Heineken


10.05 uur

Keynote – limousin 2
Deliberate Architecture

robertsmallshire_spreker_ckc_seminarsArchitecture is often an ad hoc, responsive process causing designs to get stuck in local minima while ever more features are piled into the system.  Such systems often fail to live up to the origin vision and expectations of stakeholders. We’ll explore the idea that software architecture, and hence software architects, should focus deliberately on the constraints and qualities of system design, and avoid getting too distracted by features.
Robert Smallshire, Principle Consultant, Sixty North


10.40 uur

Uitreiking NAF Penning en de Pitches – Limousin 2


10.55 uur

Pauze en bezoek stands informatiemarkt


11.00 – 11.25 uur

Speakerscorner aangeboden door Solventa BV – Dexter 11

Business First! geen architectuur zonder business

In ons vak is business architectuur het minst ontgonnen aandachtsgebied. Jammer, want business architectuur levert een krachtige bijdrage aan het duurzaam oplossen van bedrijfsvraagstukken. Aan de hand van de Business Architecture Body of Knowledge (BIZBOK) nemen we je graag mee op reis langs praktische modellen en voorbeelden van business architectuur.
Alcedo Coenen en Floris Gremmen, Solventa BV


11.35 uur

Tracks G – H – I – J – K – L
MAAK UW KEUZE


Introductie Track G: Principes: cola zonder prik? – Dexter 11

Wie aan architectuur denkt, denkt aan principes. Ze zijn een zeer krachtig communicatiemiddel: het zijn uitspraken waar je het mee eens bent of niet. En daarmee zijn ze een uitstekend middel om de dialoog over wat belangrijk is voor de organisatie te openen. Of juist dicht te slaan. Over principes is veel gezegd en geschreven. We kunnen ons daarbij afvragen of principes niet te veel een doel op zich zijn geworden. Laten we eerlijk zijn, dan worden principes een beetje als cola zonder prik. Dat is zonde, want principes hebben veel potentie. Daarom geven we in deze track het prachtige fenomeen principes weer prik. Vanuit vijf verschillende, en soms zeer verrassende invalshoeken.

Marlies_van_Steenbergen_spreker_ckc_seminarsMarlies van Steenbergen, Principal Consultant Enterprise Architectuur, Sogeti Nederland


Introductie Track H: Agile – alles anders behalve architectuur? – Dexter 15

Agile werken is ondertussen diep doorgedrongen bij steeds meer Nederlandse organisaties. Waar sommige nog experimenteren, zijn andere al getransformeerd tot compleet agile organisaties. In deze track laten sprekers van verschillende organisaties zien hoe zij omgaan met agile werken. Soms zonder architectuur en architecten – maar in geval van expliciete toepassing architectuur – met een andere benadering dan voorheen.

joost_lommers_spreker_ckc_seminarsJoost Lommers, Programmacommissie LAC


Introductie Track I: Security en Privacy in de praktijk – Dexter 19

Hoe borgt u dat privacy en security op de juiste manier binnen uw organisatie aandacht krijgen? Een “ongeluk” zit in een klein hoekje. In deze track nemen we u mee in de professionele en wettelijke plichten in de omgang met gevoelige data en geven we handvatten voor de praktische invulling.

Nico_Nijenhuis_spreker_ckc_seminarsNico Nijenhuis, Functionaris voor de Gegevensbescherming, Info Support


Introductie Track J: Digitale Transformatie: van raamwerk naar effectief veranderen – Dexter 26

De hype rond raamwerken voor architectuur is voorbij. We zijn door het dal van de desillusie en gaan op een volwassen manier om met ons gereedschap. Op basis van ervaringen in de praktijk worden het gereedschap verder geschikt gemaakt voor de uitdaging van morgen. In deze track wordt stil gestaan bij principes en raamwerken in de context van digitale transformatie waarbij theorie en praktijk worden behandeld.

Bas_van_Gils_spreker_ckc_seminarsBas van Gils, Programmacommissie LAC

 


Introductie Track K: Bancair – Dexter 30

Het zijn steeds turbulenter tijden voor de bancaire sector. Hoe kunnen banken het best veranderen om aan steeds hogere eisen van klanten en toezichthouders te voldoen? Hoe voorkomt een bank achterop te raken? Of andersom: wat zijn momenteel juist kansen voor toetreders, de Fintec Startups? In deze track komen drie totaal verschillende veranderscenario’s aan bod: inzetten op omni-channel met behulp van een pakketleverancier, zelf de bank ‘opnieuw uitvinden’ over de as van data of misschien moeten banken het hebben van blockchain technologie? Inspirerende architectuur voorbeelden van inspirerende sprekers, juist ook voor niet-bankiers!

Jaap_Teeuwen_spreker_ckc_seminarsJaap Teeuwen, Programmacommissie LAC


Introductie Track L: Software Architectuur als fast-pace business enabler – Dexter 22

In deze track wordt u meegenomen door de front runners in webscale software architecturen vanuit praktijktoepassingen. We delen met u de ervaringen en de do’s en don’ts om een schaalbare, wendbare en robuuste software architectuur neer te zetten om de snel veranderende business maximaal te ondersteunen.

Raimond_Brookman_spreker_ckc_seminarsRaimond Brookman, Programmacommissie LAC


11.45 uur

Tracks G1 – H1 – I1 – J1 – K1 – L1
MAAK UW KEUZE


Track G1 – De principiële architect – Dexter 11

Als ergens het woord principe in voorkomt, is verdere discussie vaak niet meer mogelijk. Dat geeft de gebruiker van dit heilige woord enorm veel macht. Ook de architect. Maar wat vraagt het van een architect om principes te gebruiken voor een hoger doel in plaats van voor zijn eigen gemak, zijn eigen overtuiging of zijn eigen IT-eilandje? Dat vraagt lef, zelfkennis, oprechtheid en waarachtigheid. Lukas Straathof daagt je uit deze eigenschappen bij jezelf te onderzoeken, en leert je door een aantal waargebeurde anekdotes op een andere manier naar deze prachtige eigenschappen te kijken.
Lukas Straathof, Partner, The Human Effect


Track H1: Agile Architecture Roadmapping – Dexter 15

Hoe anticiperen en omarmen architecten veranderingen? Wat zijn goede roadmapping strategieën, en welke strategie passen we wanneer toe? We presenteren onze ervaringen met een aanpak voor agile architecture roadmapping met “precies genoeg anticipatie”: niet te veel (kan leiden tot logge architecturen), maar ook niet te weinig (kan leiden tot fatale opstapeling van technical debt). De ervaringen laten zien hoe verwachtingen van belanghebbenden te managen, en op tijd aandacht te krijgen voor de soms broodnodige projecten “onder de motorkap”.

eltjo_poort_spreker_ckc_seminarsEltjo Poort, Distinguished Solution Architect, CGI


Track I1: Privacy: niet sexy, maar hot! – Dexter 19

Onjuiste banksaldo’s of banken die betaalgegevens commercieel inzetten. Medische dossiers die op straat liggen. Gemeentes die de beveiliging van persoonsgegevens niet op orde hebben. In klassieke en nieuwe media zien we het bijna dagelijks voorbij komen. Privacy is hot. Maar wat is dat nou precies en wat speelt er zoal? Over welke belangen en risico’s hebben we het? We lichten dit toe in een interactieve sessie. Neem smartphone, tablet of laptop mee om deel te kunnen nemen aan live feedback-vragen.
Nico_Nijenhuis_spreker_ckc_seminarsNico Nijenhuis, Functionaris voor de Gegevensbescherming en Erwin Kersten, IT Architect, Info Support


Track J1: Philips: Business and IT transformation that matters – Dexter 26

Ton Govaarts of Philips will zoom in on three aspects of the company’s business and IT transformation, covering:
– How Philips built a process excellence foundation and how this is used today
– How Philips established a sustainable transformation planning capability, aligned across business and IT
– How Philips has shaped the new IT landscape to drive down cost and to standardize
Ton Govaarts, Enterprise Architect Target Architectures, Philips


Track K1: Blockchain en distributed ledgers – Dexter 30

Iedereen heeft inmiddels gehoord van Bitcoin. Het werd in 2009 publiek gelanceerd en verkreeg een paar jaar later massale media-aandacht. Naast een digitale valuta, was de belangrijkste innovatie van Bitcoin de blockchain, ook bekend als een distributed ledger. De technologie gebruikt cryptografie om bepaalde systemen die voorheen alleen als client-server gemodelleerd konden worden te kunnen modelleren als peer-to-peer. Blockchain-technologie kan ook nuttig ingezet worden buiten de wereld van digitale valuta en finance, bijvoorbeeld in de energiemarkt, de onderhoudsgeschiedenis van een auto of internationale handel. Mijn drie jaar ervaring in blockchains wil ik inzetten om je met deze presentatie een aantal dingen te kunnen meegeven. Je leert de vijf ingrediënten die een blockchain mark_van_cuijk_spreker_ckc_seminarsvormen. Je zult zien hoe blockchain past in een grotere architectuur, waar het in context wordt gezet met concepten als journals, event sourcing en CQRS. Ten slotte ga je ontdekken hoe je kunt bepalen of een blockchain geschikt is voor een project.
Mark van Cuijk, DevOps Engineer en Blockchain Expert, Info Support


Track L1: Web Scale Architectuur – primer – Dexter 22

De eisen die onze klanten stellen aan maatwerksystemen veranderen. Vooral de eisen op het gebied van beschikbaarheid van systemen worden steeds scherper gesteld. Hierbij worden bedrijven als Google, Netflix en Amazon als voorbeelden genoemd. Deze beweging wordt in de IT industrie ook wel de beweging naar ‘Web-scale IT’ genoemd. Hier hoort ook een ‘Web-Scale’ softwarearchitectuur bij. Deze sessie geeft een overzicht van wat we verstaan onder ‘Web-Scale Architecture’ en welke architectuur patronen hierin een rol spelen.
edwin_van_wijk_spreker_ckc_seminarsEdwin van Wijk, IT Solution Architect, Info Support


12.15 uur

Wisselpauze


12.25 uur

Tracks G2 – H2 – I2 – J2 – K2 – L2
MAAK UW KEUZE


Track G2:Van principe naar werkelijkheid – Dexter 11

Twee jaar geleden heeft CRV een nieuwe set van principes geformuleerd. Hierbij bleef het niet bij het formuleren van hoog niveau principes, maar zijn deze stap voor stap doorontwikkeld tot heel concrete methodische keuzes. Veel organisaties blijven bij dergelijke principes hangen in goede voornemens. CRV echter niet. CRV neemt haar principes serieus en is ze stap voor stap aan het realiseren. Hans  Bloemendaal vertelt hoe CRV dat aanpakt in een agile setting – en volhoudt, ook al vergt het tijd.
Hans Bloemendaal, Applicatie Architect, CRV


Track H2: SAFe verandert de architectuur – Dexter 15

Door de invoering van SAFe bij de Belastingdienst  veranderen onze architectuurproducten, zowel qua soort, vorm als inhoud. Ook de werkwijze  van de architect verandert.  SAFe verlangt meer inzicht in de samenhang tussen architectuurproducten. Deze samenhang geven we met dynamische architectuurvisualisaties vorm.  Hierdoor wordt de impact van het wel of niet realiseren van delen duidelijk zichtbaar. We merken, dat de invoering van SAFe tot een hogere kwaliteit van onze architectuurproducten leidt.
jelco_bosma_spreker_ckc_seminarsruud_zwiers_spreker_ckc_seminarsJelco Bosma en Ruud Zwiers, IT Architect, Belastingdienst


Track I2: Data kruipt waar het niet gaan kan.. – Dexter 19

Datalekken zijn aan de orde van de dag en moeten wettelijk gemeld worden. Non-compliancy kan leiden tot torenhoge boetes.  Wanneer spreken we van een datalek? Wat zijn hierbij de risico’s? Welke maatregelen neem je als organisatie hiertegen? In de praktijk is er vaak nog een blinde vlek voor het Application Life Cycle Management (ALM) proces. We lichten dit toe met praktijkvoorbeelden en geven oplossingsrichtingen. Neem smartphone, tablet of laptop mee om deel te kunnen nemen aan live feedback-vragen in deze interactieve sessie.
Nico_Nijenhuis_spreker_ckc_seminarsNico Nijenhuis, Functionaris voor de Gegevensbescherming en Erwin Kersten, IT Architect, Info Support


Track J2: Forget about architectural principles, welcome the capability DNA! There is a method to the madness! – Dexter 26

Architectural principles are proposed as a good means to make sensible choices to enable organizations to spend their money on those things that bring most value. However, if defined too broadly they do not offer any guidance, and if defined too narrowly trade-offs have to be made. A real-live case is presented in which a business capability blueprint enhanced the alignment between decision makers in a transparent and unambiguous way, regardless of architectural principles or other beliefs.
maxime_inno_spreker_ckc_seminarsMaxime Bernaert, Consultant, Inno.com and Bart Malfait, ICT en Business Enterprise Architect, Eandis


Track K2: De bank van de toekomst: breng de kracht van Netflix naar bankieren – Dexter 30

Bankieren zoals we dat kennen veranderd. Mensen houden van digitale diensten als Netflix, Amazon en Uber vanwege hun simpliciteit, gebruikersgemak en het feit dat deze diensten op elk moment, plek en apparaat ter wereld beschikbaar zijn. Steeds meer mensen verwachten dit ook van hun bank. In zijn presentatie deelt, Bart den Haak, Chief Architect bij Backbase, hoe hij banken helpt om klaar te zijn voor de toekomst: het worden van een 10x betere bank dat opereert op hetzelfde niveau en dezelfde kracht gebruikt die diensten als Netflix, Amazon en Uber mogelijk maken. Het mogelijk maken van Banking-as-a-Service: BaaS.
bart_den_haak_spreker_ckc_seminarsBart den Haak, Platform Architect, Backbase


Track L2: De poliskluis: het bouwen van een schaalbaar platform voor alle verzekerden in Nederland – Dexter 22

Eén plek waar al je verzekeringen veilig online staan. Van welke verzekeraar dan ook, voor alle Nederlanders. Dat is het idee achter mijnverzekeringenopeenrij.nl van het Verbond van Verzekeraars.
Bij een dergelijk maatschappelijk-relevant platform als de mijnverzekeringenopeenrij.nl zijn beveiliging, kwaliteit en beschikbaarheid van groot belang.Ik belicht de architectuurkeuzen die wij als team hebben gemaakt voor dit platform. We kijken vanuit verschillende architecturele standpunten naar het platform. Daarnaast bied ik een blik onder de motorkap en laat zien hoe wij real-time parallel 400 webservices kunnen raadplegen met hulp van het actor-model.
Janpieter Koning, Programmamanager, Verbond van Verzekeraars en Wiljag Denekamp, IT Architect, Info Support


12.55 uur

Lunchpauze, Speakerscorner en Ronde Tafelsessie
Bezoek aan de informatiemarkt


13-10 – 13.35 uur

Speakerscorner aangeboden door Enable-U

De noodzaak van ketenmonitoring in een hybride omgeving – Dexter 22

Integratie met cloud diensten wordt steeds belangrijker en in de overgangsfase zijn er veel hybride architecturen (on-premises/ground en cloud). Hoe hou je grip op de SLA’s van deze diensten? Met ketenmonitoring kun je niet alleen de transacties naar de cloud meten, maar ook interne transacties in gedistribueerde applicaties. Enable-U maakt hiervoor gebruik van de gerenommeerde software van AppDynamics, en biedt zo meer zekerheid op continue dienstverlening.

Jan_Jaap_Zoutendijk_spreker_ckc_seminarsJan-Jaap Zoutendijk, Integration Consultant, Enable-U


13.10 – 13.50 uur

Exclusieve Ronde Tafel Sessie (max. 20 deelnemers – op voorinschrijving) – Dexter 19

Met Keynote Inez Bosch


13.10 – 13.50 uur

Exclusieve Ronde Tafel Sessie (max. 10 deelnemers – op voorinschrijving) – Dexter 30

robertsmallshire_spreker_ckc_seminarsMet Keynote Robert Smallshire


14.10 uur

Tracks G3 – H3 – I3 – J3 – K3 – L3
MAAK UW KEUZE


Track G3: Nieuwe tijden vragen nieuwe principes- Dexter 11

Hoe kom je tot een goede set principes? Die vraag kan Peter Visser van BAM beantwoorden. Het werkt in ieder geval niet om een standaard set van internet te adopteren. De wereld van BAM vraagt om andere principes. Hierdoor wordt het onderscheid tussen principes die een doel uitdrukken en principes die direct hanteerbaar zijn des te belangrijker. Het pad dat BAM heeft afgelegd om daar te komen, heeft geleid tot een aantal principes die werkelijk verschil maken.
peter_visser_spreker_ckc_seminarsPeter Visser, Enterprise Architect, BAM


Track H3: Agile schalen op basis van best practices – Dexter 15

Bij bol.com hebben we jarenlange ervaring met het werken met agile en scrum. Het aantal IT teams dat hiermee werkt is de laatste 2 jaar enorm sterk gegroeid. Daarnaast doen we diverse experimenten met holacracy. Voor het opschalen zijn we steeds op zoek gegaan naar best practices. Je zal dan ook veel elementen uit SAFe terug zien, maar nooit SAFe.
peter_paul_van_de_beek_spreker_ckc_seminarsPeter Paul van de Beek, IT Architect, Bol.com


Track I3: Architectuur keuzes, vulnerabilties en SABSA kunnen leiden naar betere (veiligere) software? – Dexter 19

SIG heeft oorzaken onderzocht van vulnerabilities in software systemen die zijn onderworpen aan een Security Risk Assessment. Hierin komt naar voren dat ruim 60% gelinkt is aan architectuur keuzes. Brenda evalueert deze architectuur keuzes in termen van SABSA architecture. Het idee is dat hierdoor betere architectuur keuzes gemaakt worden met als resultaat betere (veiligere) software.
brenda_langedijk_spreker_ckc_seminarsBrenda Langedijk, Security Consultant, Software Improvement Group


Track J3: Een nieuwe kijk op IT – Dexter 26

Perspectives is een visie, methodiek en een platform met als uitgangspunt, de vele perspectieven op (de ontwikkeling van) een informatiesysteem te verenigen in een enkel principe en te visualiseren in een enkele weergave. Niet alleen om daarmee de business en IT dichter bij elkaar te brengen maar ook om de samenwerking tussen de verschillende IT disciplines te versterken. In Perspectives stellen we de zaken waaraan verschillende partijen (gebruikers, ontwikkelaars en beheerders) samenwerken centraal, en bieden de partijen gegevens en opties al naar gelang hun rechten en verantwoordelijkheden.
cor_baars_spreker_ckc_seminarsCor Baars, IT Architect, Electrical Avenues

Let op: deze sessie duurt 1 uur en 10 minuten


Track K3: Re-designing organisatie-structuren van een bank – Dexter 30

Hoe een administratieve legacy kan worden ontrafeld en herontworpen tot een toekomstvaste data-architectuur
Interne organisatiestructuren als data, als onderdeel van master data management: wat kan daar spannend aan zijn? Bij ABN AMRO is dat een spannend traject gebleken. Niet zozeer omdat daar onverwachte problemen optraden, maar omdat een deel van de oplossing onverwacht was. Niet een technologische oplossing, maar een informatie-architecturele oplossing. Waarin semantiek en business rules de hoofdrol spelen. Waarin bovendien een grondige analyse is gedaan wat nou eigenlijk organisatiestructuren zijn, of kunnen zijn. Hoe zien banken er over 10 jaar uit, hebben we dan nog steeds dezelfde soort hiërarchische organisatiestructuren? Het project levert inzichten die niet alleen voor ABN AMRO gelden maar waar elke bank, elke organisatie en iedere architect zijn voordelen mee kan doen. De presentatie gaat in op de vraagstelling bij ABN AMRO, de verrassende ontdekkingen die zijn gedaan, en de architectuur die voorbereid is op de toekomst van banken.
Robert Breteler, Data Management Consultant, ABN AMRO en Alcedo Coenen, Enterprise Architect, Solventa


Track L3: Twyp: event-driven architecture in a fast growing ecosystem – Dexter 22

Twyp is een product van ING om het particuliere peer-to-peer betalingsverkeer volledig te revolutioneren. De afgelopen twee jaar heeft het team veel ervaring opgedaan met het bouwen van een schaalbare event-driven architectuur. In deze sessie krijg je een kijkje in de keuken hoe de micro services ontkoppeld zijn door te communiceren over een message bus. Geïnteresseerd in best practises, risico’s of ben je benieuwd hoe dit systeem ons geïnspireerd heeft om een event-driven business intelligence solution te bouwen? Kom dan vooral even kijken!
Sander de Groot, Tech Lead Twyp, Info Support


14.40 uur

Wisselen van zaal


14.50 uur

Tracks G4 – H4 – I4 – J4 – Special Interest – L4
MAAK UW KEUZE


Track G4: Principle-based versus rule-based: hoe ver wil je gaan? – Dexter 11

Architecten zijn van de principes en van de regels. Of toch niet? Want wat is een beter architectuur principe: alle data-uitwisseling moet veilig zijn of alle electronische berichten moeten worden versleuteld door P2PE? Weet u het? Geïnspireerd door inzichten uit de wereld van de toezichthouders, betoogt Ton Eusterbrock dat het een kwestie is van het vinden van de sweet spot. Ton geeft concrete handvatten hoe, rekening houdend met de context, effectief om te gaan met het onderscheid tussen principes en regels.
ton_eusterbrock_spreker_ckc_seminarsTon Eusterbrock, Enterprise Architect en Renée Pol, Unit Manager, Sogeti Nederland


Track H4: Agile organiseren en transformeren in samenhang – Dexter 15

De toenemende snelheid om klanten te bedienen stelt steeds hogere eisen aan het innovatie- en organisatievermogen. Hiërarchisch gestuurde, functioneel ingerichte bedrijven leggen het af tegen platte, stroomsgewijs ingerichte organisaties. Grote organisaties reageren hierop door zich te herorganiseren in vormen van zelfsturende teams. Het complex adaptieve karakter van de markt bereikt hiermee een ongekend niveau. Welke agile organisatievormen kunnen we onderscheiden en hoe kan een complex adaptieve architectuur hierin waarde toevoegen? Deze vragen worden zowel organisatiebreed als binnen het IT domein beantwoord en gelardeerd met een praktijkcasus.
dirk_witte_spreker_ckc_seminarsarwin_van_den_bos_spreker_ckc_seminarsDirk Witte, Enterprise Architect en Arwin van den Bos, IT Architect, Inspearit


Track I4: Enabling digital opportunities by mastering the privacy challenge – Dexter 19

Practical case review of Privacy-Impact-Assessments/ Privacy-by-design @ Amsterdam Airport Schiphol

  • Advanced digital strategies & transformations rely increasingly on personal data usage.
  • Enabling new digital opportunities requires mastering the data privacy challenge.
  • In 2016 stricter EU data privacy regulations have been adopted.
  • Capgemini Consulting developed a “Privacy Impact Assessment /Privacy-by-design Flow”, that delivers privacy requirements to the business and aligns with the expectations of stakeholders.
  • A case review of the applied  PIA/PbD Flow for the Digital Airport Program at Amsterdam Airport Schiphol will be presented.

andre_walter_spreker_ckc_seminarsAndre Walter, Managing Consultant, Capgemini Consulting


Track J3 Vervolg: Een nieuwe kijk op IT – Dexter 26

Perspectives is een visie, methodiek en een platform met als uitgangspunt, de vele perspectieven op (de ontwikkeling van) een informatiesysteem te verenigen in een enkel principe en te visualiseren in een enkele weergave. Niet alleen om daarmee de business en IT dichter bij elkaar te brengen maar ook om de samenwerking tussen de verschillende IT disciplines te versterken. In Perspectives stellen we de zaken waaraan verschillende partijen (gebruikers, ontwikkelaars en beheerders) samenwerken centraal, en bieden de partijen gegevens en opties al naar gelang hun rechten en verantwoordelijkheden.
cor_baars_spreker_ckc_seminarsCor Baars, IT Architect, Electrical Avenues


Special Interest: Mind the gap-diversity matters – Dexter 30

De cijfers liegen niet. Er werken weinig vrouwen in de IT. En al helemaal maar weinig architecten. Jammer, maar waarom zou u zich daar druk om maken? Niet in de laatste plaats omdat (gender) diversiteit bewezen economisch voordeel levert: als uw bedrijf meer diversiteit kent, presteert het economisch beter. Als u dan nu streeft naar meer diversiteit – wat kunt u dan doen om dat te realiseren? In deze sessie komen zowel inzichten (agile werken) als praktische tips hiervoor aan bod.
MaryseMeinen_spreker_ckc_seminarsMaryse Meinen, Business Informatie Manager, Schiphol


Track L4: From monolithic to modern – making applications future ready – Dexter 22

Traditional applications have done a great job serving enterprise clients for decades. Now, looking at the demand of digitalization, they might be reaching their limit, constraining the same enterprise’s future.  Companies need to find a way to harness the value of those applications. The answer is actually to not bulldoze those applications to make room for the next generation, but instead to transform them to work alongside the next generation. So, the right modernization approach should improve efficiency and security and make your applications future ready…
Gulyasemin Cakir, Senior Manager, Accenture Technology en Ali Yuksel, Senior Manager Advanced Technology & Architecture Delivery, Accenture


15.20 uur

Pauze


15.40 uur

Tracks G5 – H5 – I5 – J5 – Tutorial – L5
MAAK UW KEUZE


Track G5: Architect, vergeet de wetenschappelijke principes niet! – Dexter 11

Wanneer architecten het over architectuurprincipes hebben, gaat het vooral over prescriptieve principes: principes die voorschrijven hoe we willen dat zaken gebeuren. Lekker normatief dus. Adosh van der Heijden betoogt in deze presentatie dat er echter ook wetenschappelijke principes zijn, principes die wetmatigheden in de werkelijkheid beschrijven. Als architecten deze negeren, gaat het mis. Hoe dat zit illustreert Adosh aan de hand van duidelijke praktijkvoorbeelden.
adosh_van_der_heijden_spreker_ckc_seminarsAdosh van der Heijden, Business Information Architect, Sogeti Nederland


Track H5:  Van Project Start Architectuur naar ePic Start Architectuur – Architectuur en SAFe bij Transavia – Dexter 15

Transavia werkte al 3 jaar volgens scrum en is vorig jaar opgeschaald naar SAFe. SAFE geeft invulling aan architectuuractiviteiten en –producten, maar vrij beperkt. Om het werken onder architectuur beter te borgen, is SAFe aangevuld met bestaande architectuurproducten. Zo werd de Project Start Architectuur (PSA) omgedoopt in ePic Start Architectuur, met een aangepaste invulling. Ook gebruiken we architectuurscans op review- en analyseniveau. We hebben hierbij veel geleerd en regelmatig bijgesteld, en geven in deze presentatie tips en trucs voor succes.
hans_pasker_spreker_ckc_seminarsHans Pasker, Business-IT architect, Transavia


Track I5: Beyond Do It Yourself IoT: Security and Privacy – Dexter 19

Thanks to the availability of cheap hardware and software you can implement an Internet of Things (IoT) project on a Sunday afternoon. However when you scale your ‘Do It Yourself’ IoT project, more effort and knowledge is required to stop hackers and ensure security and privacy. During this session, we will map traditional computer networks security protocols to their IoT counterparts based on IETF ACE standard and see how to avoid the ugly side of IoT learning from security breaches.
yunus_durmus_spreker_ckc_seminarsYunus Durmus, IoT Architecture Evangelist and Frank van den Nieuwboer, IoT Lead Architect, Accenture


Track J4: De sleutel tot ‘Engineer for Enterprise Emergence’ – Dexter 26

Ontwikkel eenvoudig complexe oplossingsarchitecturen met Enterprise Polarisme
– Weet het ontstaan van bedrijfsarchitecturen te doorzien en begeleid je organisatie met voortdurende vooruitgang door de maatschappelijke transformatie
– Krijg weer controle over veranderingen in bedrijf en organisatie en maak je organisatie bestuurlijk effectief
– Krijg je introductie in de 3e fase voor massale waarde creatie met architectuur
– Beëindig de impasse in de ontwikkeling van bedrijfsoplossingen met een nieuwe aanvullende methode voor oplossingsarchitectuur
– Sta stil bij jouw professionele ontwikkeling en sluit je aan bij de groeiende gemeenschap die successen behalen met Enterprise Polarisme.
frank_schalkwijk_spreker_ckc_seminarsFrank Schalkwijk, Directeur Enterprise Polarisme, Polliance


Tutorial – ArchiMate: wat is er nieuw en verbeterd in de laatste versie van de standaard? – Dexter 30

Op 14 juni jl. heeft The Open Group de nieuwe versie 3,0 van de ArchiMate-taal voor het modelleren van enterprise architectuur gepresenteerd. Deze presentatie zal ingaan op de belangrijkste uitbreidingen en verbeteringen in de taal, en deze illustreren aan de hand van praktijkvoorbeelden. Dit gaat onder meer om het beschrijven van bedrijfsstrategie, capability-based planning en de fysieke wereld voor toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, productie, logistiek en retail, en technologie als het Internet of Things en Industry 4.0.
mark_lankhorst_spreker_ckc_seminarsMarc Lankhorst, Managing Consultant & Chief Technology Evangelist, BiZZdesign


Track L5: Thirty months of microservices – stairway to heaven or highway to hell? – Dexter 22

Microservices are the next hype. There’s big promises of scalability and flexibility. However, when you are knee deep in mud as an architect, developer or tester, it’s hard to find out how to get there. During this talk, Sander Hoogendoorn discusses the long and winding road his projects, both greenfield and brownfield, have traveled. Sander will address both the good and the hard parts of microservices architectures, such polyglot persistence, domain driven design, bounded contexts, modeling HTTP/REST, continuous delivery along with and many lessons learned.
Sander Hoogendoorn, CTO, Klaverblad Verzekeringen

16.10 uur

Wisselpauze


16.20 uur

Keynote – Limousin 2
Beter

In 2001 wordt er bij Maarten van der Weijden Acute Lymfatische Leukemie geconstateerd. Nadat Maarten deze ziekte overwon richtte hij zich weer op zijn passie: het open water zwemmen. Maarten van der Weijden werkte jaren keihard om zijn doel te bereiken en op de Olympische Spelen 2008 was het zo ver: Goud! Maarten van der Weijden vertelt in zijn presentaties open en gepassioneerd over zijn bijzondere carrière. Onderwerpen als doorzettingsvermogen, ambitie, het omgaan met tegenslagen, innovatie en succesvol samenwerken komen uitgebreid aan bod. Mede door zijn carrière bij Unilever als financial manager weet Maarten tevens uitstekend de link tussen topsport en bedrijfsleven te leggen. Wat kan de architect hiervan leren?

maarten_van_der_weijden_spreker_ckc_seminarsMaarten van der Weijden, Olympisch Kampioen en Wereldkampioen Openwaterzwemmen en Sportman van het Jaar 2008


17.00 uur

Afsluiting door de dagvoorzitter en borrel